Czy opłaca się robić bimber ?

Na wstępie muszę przyznać, że jestem początkującym w zakresie produkcji alkoholów. Do założenia bloga skłoniła mnie właśnie cena alkoholu w Polsce. Sam nie pijam mocnych trunków, ale interesuje mnie robienie różnych nalewek. Amatorska zabawa z tym „sportem” wygląda dość nieatrakcyjnie ze względu na cenę spirytusu – 100 zł za litr. W związku z tym zwróciłem uwagę na tańszą alternatywę w postaci pędzenia bimbru.

aparatura do bimbruPo takim pobieżnym przeanalizowaniu kosztów samej produkcji wyszło mi, że litr spirytusu wyprodukowany we własnym zakresie nie przekroczy 20 zł! To już cena, która pozwala na naprawdę szerokie eksperymentowanie z trunkami. Niestety, jednak  na początku nie jest tak pięknie. Potrzebny jest sprzęt do produkcji bimbru, a on trochę kosztuje. Skoro opłaca się produkować bimber to dlaczego by nie ponieść na początek takiego kosztu i nie kupić aparatury ? Jedyna kwestia jaka powstaje do rozwiązania to jaki konkretnie sprzęt wybrać. Czy wystarczy podstawowa bańka z chłodnicą , czy może pójść krok dalej i od razu zakupić kolumnę rektyfikacyjną ? To pierwsze rozwiązanie może kosztować 200-300 zł, to drugie ponad 800 zł. Nie muszę nadmieniać, że nie narzekam na nadmiar kasy, zatem raczej na początek powinienem się zadowolić tańszą wersją. Mimo, iż produkt będzie słabszy jakościowo, to na moje potrzeby powinien wystarczyć.

No votes yet.
Please wait...